Uz „Arsenāla” fasādes cilvēku smadzeņu impulsi tiks pārveidoti krāšņā videoprojekcijā

To, kas norisinās cilvēka smadzenēs, lasot grāmatu, no 14. līdz 18.novembrim atklās gaismas festivāla „Staro Rīga 2014” objekts „Lasītājs”. Šajā performancē vienlaikus piedalīsies viens festivāla apmeklētājs, kuram priekšā tiks lasīta grāmata, un smadzeņu frekvenču lasītājs fiksēs domāšanas impulsus, tos pārveidojot krāšņā un katram cilvēkam unikālā videoprojekcijā uz LNMM „Arsenāls” fasādes (Torņa ielā 1).

Skatītājiem būs iespēja ielūkoties lasītāja galvā, redzēt domu spēka iedarbību uz matēriju. Grāmatas lasījums būs dzirdams ikvienam, tie būs fragmenti no grāmatām, kas cilvēku balsojumā iekļuvušas Lielās Lasīšanas Top 100. Tās būs gan Latvijas autoru grāmatas, kā „Kaķīša dzirnaviņas” (Kārlis Skalbe) „Cilvēka bērns” (Jānis Klīdzējs), „Epifānijas” (Imants Ziedonis), gan ārvalstu autoru darbi, kā „Trīs draugi” (Remarks), „Vinnijs Pūks un viņa draugi” (Alans Aleksandrs Milns), „Alķīmiķis” (Paulu Koelju), „Grāfs Monte-Kristo” (Aleksandrs Dimā) un citas grāmatas.

„Kas notiek, kad lasītājs dodas ceļojumā grāmatu pasaulē? Kādas sajūtas, asociācijas, viņu pārņem? Šos jautājumus ne tikai atbildēs, bet arī parādīs šis gaismas festivāla objekts,” stāsta viens no objekta veidotājiem Kristaps Banga. „Smadzeņu sensorus šim mērķim esam pasūtījuši no ārzemēm un tapšanas procesā strādājam roku rokā ar neiroloģi Sandra Vestermani.”

Idejas autors Mārtiņš Dāboliņš un Kristaps Banga ar savu komandu jau trešo gadu piedalās gaismas festivālā, taču šis gads viņiem ir izaicinājums un arī plašā ārvalstu mākslinieku dalība festivāla mudinājusi nākt klajā ar tehnoloģisku inovāciju.

Katra performance norisināsies 10 minūtes, kuru laikā stāstītājs lasīs fragmentu no grāmatas, bet ceļotājs klausīsies, iedziļināsies un izdzīvos to. Kad ceļotāju pārņems dažādas sajūtas, asociācijas, kas saistītas ar stāstā notiekošo un iepriekš gūto pieredzi, tās tiks nolasītas ar EEG sensoriem un iegūtie dati veidos trīsdimensionālus zīmējumus, kuri atgādinās kompleksu, matemātiski precīzu un organisku arhitektūru.

Interesentiem, kuri vēlies kļūt par vienu no dalībniekiem performancē „Lasītājs”, jāaizpilda dalībnieka anketa http://ej.uz/Lasitajs. Lai piedalītos dalībniekam ir jābūt vismaz 18 gadus vecam, anketā jānorāda kontaktinformācija un īss pamatojums dalībai objektā. Anketu iespējams iesniegt līdz 10.novembrim.

„Staro Rīga 2014” notiks piecu vakaru garumā no 14. līdz 18.novembrim no plkst.18.00 līdz 23.00. Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā, piedzīvojot pozitīvu force majeure, gaismas festivāls pirmoreiz piedāvās plašu ārvalstu mākslinieku darbu skati. Festivāla apmeklētājus priecēs starptautiski atzītu gaismas mākslinieku veidoti objekti no lielākajiem pasaules gaismas festivāliem, gan arī vairāki īpaši Rīgai veidoti starptautisko mākslinieku jaundarbi. 2014.gadā gaismas festivāls „Staro Rīga 2014” uzsāk jaunu līdzdalības programmu „Rīgas karnevāls”, aicinot ikvienu „Izgaismot savu pilsētu!”. Gan uzņēmumi un iestādes, gan iedzīvotāji festivāla laikā aicināti veidot krāsainas gaismas instalācijas namu logos un uz māju fasādēm.

„Staro Rīga 2014” galvenais partneris Lattelecom īpaši festivāla apmeklētājiem izveidos jaunu WiFi punktu sabiedriskā transporta pieturvietā pie Ministru kabineta un Rīgas apgabaltiesas ēkām. Tas būs viens no vairāk nekā 1000 bezmaksas WiFi punktiem Rīgā – Eiropas bezmaksas WiFi galvaspilsētā. Savukārt Uzziņu dienests 1188 kā ik gadu veidos „Staro Rīga 2014” objektu karti internetā, kas būs ērti lietojama arī viedtālruņos un planšetdatoros.

Sniedzot atbalstu šī gada nozīmīgākajiem kultūras notikumiem Latvijā, ERGO kā Rīga 2014 oficiālais apdrošināšanas partneris dāvina apdrošināšanu šim un citiem lielākajiem Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas pasākumiem.

Gaismas festivālu „Staro Rīga 2014” finansē Rīgas dome, festivāla partneris Lattelecom, kā arī citi sadarbības partneri, starptautisko projektu finansējums no Eiropas Savienības programmas „Kultūra 2007–2013” projekta „Connecting Cities” un EEZ/Norvēģijas finanšu instrumenta Latvijā. Festivāla organizēšanu nodrošina nodibinājums Rīga 2014.